Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Του Βοσπόρου….

Τρισεύγενη Πόλη, έρμη Πόλη του Παλαιολόγου
και των στενών του Βοσπόρου, στα πόδια σου

κυλούν τα νερά της Μαύρης θάλασσας, του λόγου
που δεν θα ησυχάσεις ποτέ, γενιές τα εγγόνια σου

θα δουν πολέμους για μαύρο χρυσό, του ψόγου
της Συνθήκης του Μοντρέ, να ξέρεις τα βόδια σου

δεν θα περνούν ελεύθερα, στην Οξφόρδη του τζόγου
της πολιτικής, το ξανθό γένος ζητά τα διόδια σου….

m@gior
14.6.2011


Ο Βόσπορος αποτελεί τη µόνη θαλάσσια διέξοδο των ρωσικών πετρελαίων από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τοποθετεί την έναρξη λειτουργίας της νέας διώρυγας και άλλων µεγαλεπήβολων έργων, το έτος 2023 όταν η Τουρκική ∆ηµοκρατία θα γιορτάζει τα πρώτα εκατό χρόνια από την ίδρυσή της.

Το καινούργιο κανάλι θα απαλλάξει την Τουρκία από τα βάρη της Συνθήκης του Μοντρέ καθώς δεν θα δεσµεύεται από αυτήν. Συγχρόνως θα πολλαπλασιάσει τη στρατηγική και οικονοµική δυναµική της. ∆ιπλωµατικές πηγές που αναλύουν τις προθέσεις της Τουρκίας πιθανολογούν ότι µια αλλαγή στο καθεστώς των Στενών µπορεί να οδηγήσει ακόµα και σε αµφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, πράγµα που – µε τη σειρά του – µπορεί να έχει συνέπειες στο καθεστώς του Αιγαίου, καθώς και σε άλλες περιφερειακές της πρόνοιες.

Μέχρις ότου όµως αρχίσει το τεράστιο εγχείρηµα του νέου καναλιού της Πόλης, θα πρέπει να έχουν ξεπεραστεί όχι µόνο τα µεγάλαχρηµατοδοτικά, τεχνικά και οικολογικά προβλήµατα, αλλά και τα πολύπλο
Στα κυβερνητικά περιβάλλοντα διαγκωνίζονται διπλωµάτες, επενδυτές, και τεχνοκράτες που ψάχνουν πρόσβαση στα µετεκλογικά σχέδια του Ερντογάν
κα νοµικά και πολιτικά εµπόδια που θα ανακύψουν. Η αντίδραση της Μόσχας ήταν ενδεικτική. Προειδοποίησε ήδη την Αγκυρα να µην προσπαθήσει να αλλάξει το καθεστώς των Στενών. Το Λονδίνο, ο επί δύοαιώνες αντισυµβαλλόµενος της υπόθεσης των Στενών, σιωπά. Το ίδιο και η Ελλάδα. Από τα τέλη Απριλίου που εξαγγέλθηκε το κανάλι της Κωνσταντινούπολης δεν έχει δοθεί καµιά περαιτέρω πληροφορία. Το πολιτικό δυναµικό της Τουρκίας και ο πρωθυπουργός είναι απασχοληµένοι µε τον προεκλογικό τους µαραθώνιο. Οι πληροφορίες όµως λένε ότι στα κυβερνητικά περιβάλλοντα διαγκωνίζονται ήδη διπλωµάτες, επενδυτές, τεχνικοί και τεχνοκράτες που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα µετεκλογικά σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν.

Προς το παρόν πάντως ο τουρκικός Βόσπορος µε το αρχαίο ελληνικό του όνοµα, παραµένει µοναδικός. Εξίσου µοναδικός µε τη συνονόµατή του αγγλική Οξφόρδη, στην άλλη άκρη της Ευρώπης.

Oxford
University town in England, M.E. Oxforde, from O.E. Oxnaforda (10c.) lit. "where the oxen ford." Online Etymology Dictionary, © 2001 Douglas Harper.
Oxford In Anglo-Saxon Times The name Oxford derives from the Anglo-Saxon word Oxnaforda (or Orsnaforda) meaning "ford of the oxen" - a place where oxen were driven across the river. The River Thames formed the frontier between Wessex and Mercia and Oxford was situated along one of the major trade-routes.

Δηλ.στις αρχές του 10ού αιώνα η Οξφόρδη μνημονευόταν ως Oxnaforda, από τις λέξεις oxna, που σημαίνει βόδια στα παλιά αγγλικά, και ford, που σημαίνει πέρασμα ποταμού…
…………………………………………………………………………………..
Βόσπορος
κατά τους αρχαίους Έλληνες, προέρχοταν από τις λέξεις βους (= αγελάδα) και πόρος (=πέρασμα). ..
…………………………………………………………………………………..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου